Waarom ontvetten voor het schilderen?

Schilderen vraagt een goede voorbereiding. De te schilderen oppervlaktes moeten ontvet en geschuurd worden. Maar waarom is het ontvetten zo belangrijk? En wanneer doe je dit?

Voor je gaat schilderen dient een ondergrond altijd optimaal te worden gereinigd. Dit wordt ook wel ontvetten genoemd. Vuil en vet zorgen namelijk voor een slechte hechting van een nieuwe verf- of laklaag. Het ontvetten van schilderwerk kan op diverse manieren. Wij geven je daarom graag wat tips omtrent schilderwerk ontvetten. Vervolgens kun jij aan de slag met het verven van bijvoorbeeld houten deur- en raamkozijnen. Daardoor ben je verzekerd van schilderwerk met een prachtig eindresultaat.

Waarom is het belangrijk om te ontvetten voor het schilderen?

Op het te schilderen oppervlak zit altijd vet en vuil. Vaak is de viezigheid zo klein, dat het onzichtbaar is. Daarom moet je alle oppervlaktes die je gaat schilderen, eerst ontvetten. Zo zorg je voor een schoon oppervlak en betere hechting. Als je niet op een schoon oppervlak schildert kan de verf slecht hechten, en de verf gaan afbladderen of verkleuren. Je schilderwerk is dan niet duurzaam.

Waarmee ontvetten?

Het reinigen en ontvetten kan onder meer met ammoniak en schoonmaakazijn. Ammoniak is een perfecte ontvetter, maar ammoniak is wel schadelijk voor zowel mens als milieu. Daarom kun je ook de keuze maken voor schoonmaakazijn. Dit is niet nadelig voor jou en het milieu. Bovendien ontvet het net zo goed als ammoniak. Een perfect alternatief dus voor ammoniak

Wanneer moet je ontvetten

Ontvet de oppervlaktes voor het schuren. Ten eerste kost het schuren meer schuurpapier als je het niet eerst ontvet. Het schuurpapier komt dan namelijk vol met vuil en vet te zitten en daardoor moet je meer papier gebruiken. Ten tweede verspreid je vet en vuil over oppervlak als je gaat schuren zonder het te ontvet te hebben. Je kunt het vuil zelfs in het hout schuren! Dat is heel slecht voor de uiteindelijke kwaliteit van je schilderwerk.

Wat moet je ontvetten?

Voor de hand liggend moet je hout ontvetten voor je gaat schilderen. Maar het is ook verstandig om muren en plafonds schoon te maken. Behandel eerst de oppervlaktes met een borstel, en gebruik voor echt vieze oppervlaktes ook een ontvetter. Zo creëer je een verfklare ondergrond: vast en egaal.

 

En dan?

Na het ontvetten schuur je het oppervlak. Maar waarom is het schuren belangrijk voor duurzaam schilderwerk? Door het hout te schuren halen we oneffenheden weg en zorgen we voor een egaal oppervlak, maar het schuren is vooral belangrijk om een goede hechting te creëren voor de verf. Door minuscule krassen te maken krijgt de verf een groter oppervlakte om aan te hechten.

Liever uitbesteden?

Het uitbesteden van onderhoud en buiten of binnenschilderwerk loont altijd. Je kiest namelijk voor een schildersbedrijf met kennis van zaken. De verfwerkzaamheden worden op de juiste wijze worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor schilderwerk ontvetten. Wij komen graag bij je langs om het een en ander met je door te nemen.