Hoe lang kun je verf bewaren?

Het is een vraag waar veel doe-het-zelvers tegenaan lopen: hoe lang kun je verf bewaren?

hoe lang kun je verf bewaren

Hoe lang kun je verf bewaren? Het is een vraag waar veel doe-het-zelvers tegenaan lopen. Over het algemeen kun je verf maximaal één jaar bewaren. Heb je verf gekocht op basis van terpentine? Dan is de bewaartermijn maximaal twee jaar. Dit alles is echter wel afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld de bewaartemperatuur, hoe je een verfblik afsluit en waar je een aangebroken blik verf opbergt. Genoeg redenen dus om eens wat dieper in te gaan op dit onderwerp.

De beste bewaartemperatuur voor verf

Verf kun je het beste bewaren in afgesloten originele verfblikken. Stel dat je nog een half blik verf over hebt, maar de volgende dag weer verder moet schilderen, dan sluit je het blik af met plastic folie. Is je verfblik al meer dan halfleeg? Schenk de verf dan over in een kleinere verpakking. Hoe meer lucht er bij komt, hoe groter de kans op een vel of het indikken van verf. Het is sowieso belangrijk om verf altijd vorstvrij te bewaren. Doe je dit niet, dan gaat verf stinken en krijgt het een korrelige structuur. Bewaar verf daarom zoveel mogelijk op kamertemperatuur. Tip: voor je verder gaat met een aangebroken blik verf, is het belangrijk om verf goed door te roeren.

Verf afvoeren die je niet meer kunt bewaren

Heb je overtollig verf in huis dat je écht niet meer kan bewaren? Verf is een chemische stof en moet je daarom netjes scheiden van je andere afval. Dit wordt ook wel verf afvoeren genoemd. Dit afvoeren kan bijvoorbeeld bij een gemeentelijk milieupark, een inleverpunt voor chemisch afval in jouw gemeente of bij een milieubox. Lege blikken zonder restjes verf mogen echter wel gewoon in de prullenbak of container. Heb je nog wat verf over waar je zelf niets meer aan hebt? Je kunt er natuurlijk ook iemand anders mee blij maken. Informeer bij familie en vrienden of plaats bijvoorbeeld een oproepje op Marktplaats of Facebook.

Wat doe je met je verfkwasten?

Ben je voor vandaag klaar met je schilderwerk, maar wil je je kwasten de volgende dag graag probleemloos gebruiken? Kwasten schoonmaken doe je door ze in te pakken met afdekolie of middels een luchtdichte plastic zak. Sluit het geheel af met tape en bewaar de kwasten maximaal twee dagen op een droge plek. Kom je niet direct de volgende dag toe aan je schilderwerk en maak je het graag af op een tijdstip dat het jou schikt? Als je verf op waterbasis hebt gebruikt, dan kun je de kwasten uitspoelen in een bak water of onder de kraan. Verf op terpentinebasis maak je schoon in een bakje met terpentine. Laat je kwasten goed drogen op een droge plek met de haren in het originele model. Dan kun je op een later moment opnieuw succesvol met je schilderswerkzaamheden aan de slag.