Waarom schuren?

Voordat houtwerk strak in de lak kan, zijn er een aantal dingen die moeten gebeuren om duurzaam schilderwerk te kunnen neerzetten. Eén daarvan is het schuren van het oppervlakte. Waarom is dit cruciaal?

Een goede voorbereiding, dat is een onderdeel van het schilderproces dat flink onderschat wordt. Voordat het houtwerk strak in de lak gezet kan worden, zijn er een aantal dingen die moeten gebeuren om duurzaam schilderwerk te kunnen verrichten. Zo ontvetten we de boel grondig en schuren we het houtwerk. Maar waarom is het schuren van de ondergrond zo belangrijk voor schilderwerk?

Egaal oppervlak met miniscule krassen

In eerste instantie lijkt het schuren van belang voor het creëren van een egaal oppervlakte. Natuurlijk speelt dit mee voor een strak eindresultaat, maar er is nog een reden om te schuren. Door te schuren creëer je een goed hechtingsoppervlak voor de verf. Door minuscule krassen te maken krijgt de verf een grotere oppervlakte om aan te hechten en zal daardoor veel minder snel loslaten van de ondergrond.

 

Een betere hechting voor duurzaam schilderwerk

Voor het ideale hechtingsoppervlak schuur je bij voorkeur in meerdere fases, afbouwend in groftes. Neem bijvoorbeeld eerst een korrel van 120, dan een van 240 en eindig met 320. Hoe fijner de korrel waarmee je schuurt, hoe groter het hechtingsoppervlak voor de verf. Zo zorg je voor een mooie verfglas en een langer behoud van de glans. Hoe fijner je de eindlaag schuurt hoe hoger de glanswaarde van de uiteindelijke laklaag zal worden.