Hoe werkt glaszetten?

De allerbelangrijkste functie van glas is isolatie. Wanneer je glas lek is, of schade heeft, is je glas aan vervanging toe. Hoe werkt het vervangen van glas? En waarom is het zo belangrijk?

dubbel glas

Glas isoleert. Het houdt geluid buiten en ook binnen. Warmte en kouden worden ook tegengehouden waardoor de woning goed geïsoleerd is. Wanneer je glas lek is, of schade heeft, is je glas aan vervanging toe. Hoe werkt het vervangen van glas? En waarom is het zo belangrijk?

Hoe raakt glas lek?

Lek glas kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Fabricagefout
  • Verkeerde plaatsing
  • Corrosie in de spouw
  • Slecht onderhoud van kozijnen
  • Glasbreuk

Gevolgen van lek dubbel glas

Wanneer dubbel glas lek raakt, komt er vocht/condens tussen de twee glasplaten. Er ontstaat condens aan de binnenkant van het raam. Je kunt dan niet meer goed naar buiten kijken en de isolerende kwaliteit van het glas neemt af. Wanneer je glas lek is, of schade heeft, is je glas aan vervanging toe. Het isolerend vermogen is dan aangetast.

Plaatsen van glas

Isolerend dubbelgas moet voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. Het plaatsen ervan is een ingewikkelde klus. De beglazing mag nergens in contact staan met het hout van het kozijn en de sponning. Voor het plaatsen van het glas zijn daarom steunblokjes, stelblokjes en pe-band nodig. Bij het plaatsen van het glas mag er geen vocht bij komen. Dit kan het kit, dat de randverbinding vormt, aantasten en zo kan er lekkage ontstaan.

Voorbereidend: het houtwerk

Het houtwerk moet voor plaatsing van het glas een goede grondlaag hebben. Zorg voor een goede voorbewerking van het hout zoals schuren. Zo weet je zeker dat het hout droog en waterafstotend is. Er kan geen vocht in het hout trekken, waardoor later problemen kunnen ontstaan.

Monteren en afkitten

Glas moet daarnaast ruimte hebben om te kunnen werken. Te strak gemonteerd glas brengt het risico van ruitbreuk met zich mee. Het zorgvuldig inmeten is van belang. Wij raden aan altijd professionele glaszetter te raadplegen voor de juiste glasmaten. Na het monteren moet het glas worden afgekit. De kit voorkomt lekken in de toekomst en maakt dat het geheel er net en afgewerkt uitziet. Na het kitten kan het binnenschilderwerk of buitenschilderwerk worden aangepakt.