Waarom bladdert verf af?

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk van je schilderwerk genieten. Maar hoe komt het dat schilderwerk doffe plekken krijgt of zelfs afbladdert?

slechte verf

Afbladderende verf, doffe plekken, het is natuurlijk geen mooi gezicht. Wanneer de kwaliteit van je schilderwerk verslechterd is, staat ook de onderliggende laag bloot aan de omstandigheden van buitenaf. Maar waarom bladdert verf af?

Niet goed aangebracht

Wanneer er onvoldoende is voorbereid kan het dat de verf niet goed aan de ondergrond is gehecht. Dat kan bijvoorbeeld als er niet goed ontvet of geschuurd is. Of als er bijvoorbeeld op buitenmuren nog alg- of mosgroei onder de verf aanwezig is.

Externe omstandigheden

Schilderwerk staat bloot aan allerlei externe omstandigheden. Denk aan het weer, vetaanslag in bijvoorbeeld keukens, fijnstof uitstoot van voertuigen en bouwstof van panden die verbouwd worden. Hierdoor kan allerlei viezigheid op het schilderwerk achterblijven. Dit kan zichtbaar, maar ook minuscuul en onzichtbaar zijn! Door de vuiligheid blijft regenwater gemakkelijker in het schilderwerk hangen. Deze, vaak zure, regen tast de verflaag aan, waardoor het dof wordt en zelfs kan gaan bladderen.

Duurzaamheid verlengen

Maak je je schilderwerk regelmatig schoon? Dan verleng je de levensduur! Wij adviseren je om buitenschilderwerk twee keer per jaar te ontvetten. Zo krijgt vuil en regenwater geen kans. Je kan dit doen met een schoonmaakmiddel zoals St. Marc. Dat is te koop in elke supermarkt. Goed onderhoud is belangrijk om te voorkomen de verf afbladdert. Lees hier meer over in dit artikel over schilderwerk schoonhouden.