Welke kwast of verfroller moet ik gebruiken?

Sta je op het punt om bijvoorbeeld muren, plafonds of kozijnen in je huis te schilderen? Het is prettig als je weet welke kwast of verfroller je het beste kan gebruiken.

verfroller kiezen

Wanneer een kwast nemen en welke gebruik je?

Net als een roller is de kwast een onmisbaar hulpmiddel bij het schilderen van bijvoorbeeld muren, kozijnen, deuren, trappen en radiatoren. Dankzij onderstaand overzicht weet je direct waar je de kwast voor kunt gebruiken:

  • Blokkwast: dit is de ideale kwast voor het schilderen van muren met een ruwe structuur. Hiermee is het mogelijk om snel en effectief grote oppervlakken te bestrijken.
  • Verfkwast: dé kwast voor het schilderen van bijvoorbeeld kozijnen, trappen en deuren. Ze zijn er in vele soorten en maten. Let bij het aanschaffen van een verfkwast goed op kwaliteit. Bij de goedkopere kwasten van mindere kwaliteit zijn de haren vaak geplaatst in een kunststof bus. Bij verfkwasten van betere kwaliteit zitten de haren in een metalen bus. Bij de duurdere kwasten zijn de haren doorgaans van varkenshaar. Hiermee behaal je een mooier resultaat, en deze kwasten zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken.
  • Radiatorkwast: voor het verven van moeilijk toegankelijke plaatsen, bijvoorbeeld je radiator. (Benieuwd hoe je een radiator schildert? Lees dan het blog van onze collega-schilders van Wijnands Schilderwerken.)

Wanneer een verfroller gebruiken en welke roller kies je?

Een verfroller komt bij diverse schilderswerkzaamheden goed van pas. Wij zetten de diverse rollers en toepassingen voor je op een rij:

  • Vachtroller: voor het verven van muren en plafonds. Let bij uitzoeken van een vachtroller goed op de poolhoogte (langharig of kortharig). Kies voor een korte pool als je strak en glad resultaat wilt. De hoge pool is meer geschikt voor ruwe ondergronden omdat hiermee ook dieper gelegen delen snel en goed gedekt worden. De anti-spat variant is ideaal voor het schilderen van je plafond.
  • Schuimroller: deze rollers gebruik je voor het het schilderen met lakverf. Gebruik schuimrollers met schuine kant voor het mooiste resultaat, hierbij zie je namelijk geen overlapping.
  • Viltroller: deze roller heeft een hele zachte vacht en neemt derhalve veel verf op. Dit maakt de viltroller geschikt voor het schilderen met verf op waterbasis. Ook voor oplosmiddelhoudende lakken, zoals verf op terpetinebasis, is een viltroller zeer geschikt. Dus ga je aan de gang met bijvoorbeeld alkydverf, kies dan zeker voor een viltroller!
  • Structuurroller: in combinatie met structuurverf dé roller voor het creëren van mooie structuren. Ideaal voor het aanbrengen van structuur op bijvoorbeeld je muren. Ook voor gangen en trappen kan een structuurroller uitkomst bieden.

Tips bij het gebruiken van kwasten en verfrollers

Zorg voordat je gaat schilderen met een nieuwe verfroller dat er zich geen losse draadjes en pluisjes op de roller bevinden. Door je verfroller even over plakband of tape te halen voorkom je dat deze pluisjes zich later in je schilderwerk nestelen. Maak de roller voor het eerste gebruik ook goed nat; een droge roller neemt de eerste keer namelijk niet voldoende verf op. Je nieuwe verfkwast kan je voor gebruik het beste even over ruw schuurpapier heen halen. Hiermee verwijder je eventueel loszittende haartjes.

Waarom je je schildersklus uitbesteedt aan ons schildersbedrijf

Het is altijd rendabel om je schilderwerk uit te besteden aan iemand die kennis van zaken heeft. Dit vraagt van jou wellicht een investering, maar je hebt wel de garantie dat schilderwerk snel en zorgvuldig wordt opgeleverd. Als professioneel schildersbedrijf hebben wij de kennis en ervaring paraat om je huis zo te schilderen dat je blij bent met het resultaat. Bel of mail ons daarom direct voor het inplannen van een afspraak.